Klankenklooster


Museum Elburg beschikt over meerdere faciliteiten die zich perfect lenen voor organisatie van muzikale events. De Kloosterkapel met een fijne akoestiek, de Refter voor vertelvoorstellingen, een gewelvenkelder waar een band in toon blijft en bij mooi weer een openluchtconcert in de Kloostertuin.  

 

Klankenklooster is een initiatief van Museum Elburg, maandelijks terugkerend op de 3e vrijdagavond van de maand, veelal in de Kloosterkapel.  In het Klankarchief ziet u welke concerten er al geweest zijn.

 

De meeste beginnen om 20.00 uur, u bent dan vanaf 19.30 uur van harte welkom via de ingang Trouwzaal in de Zuiderwalstraat. Bestel uw kaartje van te voren online of koop deze bij aanvang van het concert voor € 17,50 (inclusief een pauzedrankje). Annuleren van een boeking kan tot uiterlijk dinsdagavond 21.00 uur voorafgaande aan desbetreffend concert. De boekingskosten worden niet teruggeboekt.  Annuleert u na dinsdagavond, dan worden de kosten van de tickets niet teruggestort. 

In deze boekingsmodule kunt u kaarten kopen voor alle Concerten in de serie Klankenklooster. Klik op de knop 'Reserveren'. Selecteer dan de maand waarin het concert dat u wilt bezoeken plaatsvindt. In de goede maand ziet u alleen de datum van het concert dikgedrukt staan. Selecteer deze datum en vervolgens het aantal kaarten dat u wilt reserveren. U ziet dan de prijs per ticket plus de reserveringskosten.  De reserveringskosten bedragen € 0,99 voor 1 ticket, dat loopt per ticket iets op. Betaal online en neem een uitgeprint ticket mee naar het concert of laat uw ticket zien op uw telefoon. 


CONCERTAGENDA


21 maart - Resonans Wereldmuziek Consort

Resonans is een nyckelharpa consort van zeer bedreven en bevlogen professionele musici. Nyckelharpa betekent letterlijk sleutelharp/toetsharp en is een snaarinstrument uit Zweden dat wordt gebruikt om volksmuziek te spelen. Het instrument wordt in het Nederlands ook wel sleutelvedel of sleutelharp genoemd.

 

Resonans Wereldmuziek Consort bestaat uit drie nyckelharpa spelers: Elayne Lussenburg, Tonny Holsbergen en Tim de Wijs, die “groot geworden” zijn met andere instrumenten, zoals viool, draailier, gitaar, northumbrian pipes, darabuka en de klarinet. Deze professionele muzikanten vielen als een blok voor de nyckelharpa toen dat instrument op hun weg kwam. 

 

Via studie bij grootheden van dit instrument, zoals Marco Ambrosini, Torbjörn Näsbom, Didier François, Magnus Holmström, ontwikkelden ze hun technisch kunnen en repertoire. Sindsdien lijkt de nyckelharpa hun uiteindelijke bestemming. Niet dat ze hun andere instrumenten verwaarlozen: die komen in concerten van Resonans namelijk óók aan bod!

 

Met een repertoire van Rock&roll tot Barok, volksmuziek uit Frankrijk, Schotsland, Ierland, Jiddische muziek en muziek van de Balkan, brengt Resonans Wereldmuziek Consort met de concerten een unieke muziekervaring met een enorme afwisseling. Kaarten voor dit concert kunt u in de boekingsmodule op deze pagina aanschaffen.

 


23 mei- Luuk Lenders

Luuk Lenders staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met Ierse whistles, ocarina's, accordeon, voetenpercussie, tafelbellen en pingpongballen. Soms speelt hij zelfs drie of vier instrumenten tegelijkertijd! Als deze muzikale duizendpoot op het podium staat neemt hij het publiek mee in een wervelwind van creativiteit, humor en prachtige muziek.

Zijn liefde voor Ierse, Schotse en Nederlandse volksmuziek klinkt door in elke noot die hij uit zijn instrumenten tovert. Naast volksmuziek van de bovenste plank zorgt Luuk ook altijd weer voor verrassende intermezzo's op onverwachte attributen.

 

 

In oktober 2023 bracht Luuk zijn lovend ontvangen dubbel-album "Het Groene Woud" uit: 26 nummers met als centrale thema groene bossen en fluitende vogels. Luuk speelde hierop ruim 50 instrumenten, tekende het schitterende artwork en werkte samen met o.a. Seán Cannon (bekend van The Dubliners), Kevin Conneff (bekend van The Chieftains), Hans Theessink en Beppie Kraft.

Met deze nieuwe plaat op zak speelt Luuk in theaters, kerken en andere fijne plekken en maakt van ieder concert een onvergetelijke ervaring!

 

Kaarten voor dit concert kunt u in de boekingsmodule op deze pagina aanschaffen.

 


20 juni - Vleugel en CelloDuo Delta Scuti

Duo Delta Scuti is een energiek duo, gevormd door Mateo Viscarra Wilde (pianist) en Gemma Smit (cellist). Hun ontmoeting in 2019 op het Conservatorium in Zwolle was het begin van oprechte vriendschap en een sterke muzikale band. De oorsprong van hun naam ligt in een belangrijke inspiratiebron voor het Duo: de natuur; Delta Scuti is de naam van een helder schijnende ster.

 

Mateo en Gemma vonden elkaar in de gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en repertoire uit de romantiek. Hun nieuwsgierigheid werd al snel gewekt door de veelzijdigheid van de verschillende stijlen binnen het klassieke repertoire en ze geven concerten met een divers programma. Ze gaven onder andere concerten op het stadsfestival en in het Odeon in Zwolle, het Wilminktheater in Enschede, Arnhem, Nijmegen, Leiden, het muziekgebouw in Eindhoven, de Harmonie in Leeuwarden en in andere steden. Ze behaalden de 3e prijs voor kamermuziek op het Festival Verao Classico 2023 in Lissabon, waar ze optraden in het National Coches Museum.

 

Ze namen deel aan masterclasses van onder andere Filipe Pinto-Ribeiro, Frans Helmerson, Miguel da Silva, het Bennewitz kwartet, Sarah Kapustin, Maria-Paula Majoor, Daniël van der Hoeven en Sepp Grotenhuis. Daarnaast speelden ze in de halve finale op het Gelre kamermuziek concours. Mateo Viscarra Wilde en Gemma Smit werken graag samen met andere disciplines. Momenteel ontwikkelen ze een concert programma in samenwerking met een Boliviaanse componist. Met veel enthousiasme laten ze de mensen hun passie voor de muziek beleven, en ze staan klaar om de podia in Nederland en buitenland te bestormen. De puurheid in het musiceren die ze beiden delen is voelbaar en maakt hun samenspel uniek.

 

Kaarten voor dit concert kunt u in de boekingsmodule op deze pagina aanschaffen.

 


19 september - Pianist Willem Brons

Willem Brons studeerde aan het voormalige Amsterdamse Muzieklyceum, piano bij Karel Hilsum en orgel bij Piet Kee. Hij vervolgde in 1966 zijn studie in Genève bij Louis Hiltbrand, vriend en assistent van de fameuze Dinu Lipatti. Hij sloot in 1968 zijn studie af met het behalen van de Premier Prix avec Distinction à l'unanimité en de Prix Filipinetti à la Mémoire de Paderewski.

 

In 1969 debuteerde hij in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en kreeg in alle dagbladen uitermate lovende kritieken. Vanaf dat moment kwam de carrière van Willem Brons in een stroomversnelling. Zo trad hij op met vrijwel alle Nederlandse orkesten met dirigenten als Bernard Haitink, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ed Spanjaard en Lamberto Gardelli.

Willem Brons gaf recitals in grote muziekcentra als Londen, Parijs, Rome, Tokio, Moskou, Berlijn, Hamburg, Antwerpen, Brussel, Praag. 

Sinds 1982 is Willem Brons een graag geziene gast in Japan. Hij geeft daar regelmatig recitals en verzorgt talrijke lecture recitals op vooraanstaande universiteiten van Japan.

 

Wat repertoire betreft: Willem Brons heeft veel affiniteit met de late Beethoven waartoe onder meer behoren diens Diabelli-variaties en de Hammerklaviersonate opus 106. Verder is Willem Brons een geliefd Schubert-vertolker, niet alleen in Nederland maar vooral ook in Japan en Rusland. Bekend is ook zijn verbondenheid met Bach. Het Wohltemperiertes Klavier behoort integraal tot zijn repertoire evenals de Goldberg variaties. Daarnaast vertolkt Willem Brons uiteraard met veel enthousiasme ook romantische en moderne composities. De afgelopen jaren heeft hij zich tevens met succes toegelegd op het bespelen van historische instrumenten, bij voorkeur de Weense vleugel uit het begin van de 19e eeuw.

 

Willem Brons was als docent 50 jaar verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam voor piano, kamermuziek en liedbegeleiding.  Ieder jaar geeft Willem Brons in augustus in Amsterdam een Masterclass, die de laatste jaren groot aanzien heeft verworven. Sinds 2001 wordt hij jaarlijks uitgenodigd voor een masterclass tijdens de International Summer-Academy for Young Artists in Marktoberdorf.  Ook het befaamde Gnessin-instituut te Moskou nodigde hem meermalen uit voor gastlessen, lectures en recitals. 

 

Kaarten voor dit concert kunt u in de boekingsmodule op deze pagina aanschaffen.

 


17 oktober - René Haustersmans

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Toon Hermans is gestorven. hij is samen met Wim Kan en Wim Sonneveld één van de grote drie van het Nederlands cabaret. Hij liet een prachtige erfenis aan liedjes en teksten na. Aan de hand van enkele bekende en onbekende liedjes van Toon Hermans  en het verhaal achter zijn werk en leven wordt het gedachtegoed van Toon Hermans gebracht.

 

De in Sittard geboren Toon Hermans is een levenskunstenaar, die de filosofie van alledag op een clowneske manier onder de mensen bracht. Ook nu nog worden vele mensen geïnspireerd door zijn liedjes, versjes en tijdloze kolder. Laat u meevoeren in de persoon achter Toon Hermans in bekende en onbekende liedjes, zijn verhalen en gedachten.

 

Verteld en gezongen door René Haustermans (Sittard, 1977). René is kleinkunstenaar, schrijver, onderzoeker en is als pastoraal medewerker verbonden aan Pelgrimsoord Wittem. René beheert het archief van Toon Hermans en is dus als geen ander ingevoerd in zijn repertoire en leven.

 

Kaarten voor deze voorstelling zijn te koop in de boekingsmodule op deze pagina.


21 november - Celliste Hanneke Rouw

Hanneke Rouw is op acht jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg en Maria Hol. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn (nu het Britten). In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Op haar zeventiende volgde ze lessen bij Ran Varon aan de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven.

 

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme op podia in Nederland, Duitsland en België gespeeld. Afgelopen zomer speelde zij op internationale festivals als de Brandenburgische Sommerkonzerte (Duitsland) en Theater Aan Zee (België). Voor meer informatie over Hanneke, kijk op haar website.

 

Kaarten voor dit concert kunt u in de boekingsmodule op deze pagina aanschaffen.

 

 

 


19 december - Kleinkoor Colore


Kleinkoor Colore brengt u in de kerststemming met kerstmuziek uit verschillende tijden.

 

De dirigente van Kleinkoor Colore is Maria den Hertog. Zij studeerde solozang in Den Haag en koordirectie in Utrecht en richtte in 2016 het Kleinkoor Colore op, toen onder de naam Nieuw Veluws Vocaal. Daarnaast is zij dirigente van Toonkunst Plus Amersfoort, een oratoriumkoor voor oudere zangers. 

 

In de kerk waaraan zij verbonden is, is zij werkzaam met zangers die in de kerkdiensten regelmatig muziek van J.S. Bach en de Taizé-traditie zingen.  Als mezzo-sopraan zingt zij de bekende oratoria, cantates, solocantates, het Stabat Mater van G.B. Pergolesi en andere producties. 

 

Kaarten voor dit concert kunt u kopen in de boekingsmodule op deze pagina.


2026

boeken mogelijk vanaf 1 juli 2025


16 januari - Boris van der Lek en de JazzFluencers

Boris van der Lek and the JazzFluencers, een band die de ziel van de klassieke jazz omarmt en viert.  Zij brengen een ode aan saxofonist Ben Webster en trompettist Harry "Sweets" Edison, geïnspireerd door de legendarische LP "Ben and Sweets". Deze getalenteerde muzikanten laten de tijdloze klanken van deze jazziconen opnieuw tot leven komen.

 

DE MAGIE VAN HET SAMENSPEL:

Boris van der Lek en Koos van der Hout weten met souplesse de iconische sound van Webster en Edison neer te zetten. Het harmonieuze samenspel tussen de saxofoon en de gedempte trompet, afgewisseld met innemende creatieve solo’s, creëert een unieke sfeer. Dit alles wordt ondersteund door een super swingende ritmesectie met Mark van der Feen op piano, Vincent Kuiper op bas en Dolf Helge op drums. Mark van der Feen brengt ook een prachtige versie van "Con Alma" in de stijl van Oscar Peterson.

 

EEN REPERTOIRE VOL EMOTIE:

Tijdens onze concerten worden meeslepende nummers als “Did You Call Her Today”, “Better Go”, “Centerpiece”, “Hollering At The Watkins Broadway” en prachtige ballads als “My Romance”, “Willow Weep For Me” en “In The Wee Small Hours Of The Morning” gespeeld. Elk stuk ademt de geest van de oorspronkelijke artiesten en neemt het publiek mee op een nostalgische reis door de gouden jaren van de jazz. Waan u terug in de tijd waarin Jazz at the Philharmonic de gouden standaard was en ervaar de magie van toen.

 

Kaarten voor dit concert zijn vanaf 1 juli 2025 te koop in de boekingsmodule op deze pagina.


20 februari - Pianiste Maxime Snaterse

Nederlandse pianiste Maxime Snaterse (1996) begon op negenjarige leeftijd met pianolessen, in haar beginjaren bij Lena Markov en Bella Tubejeva, en sinds toelating tot de Jong Talent Klas in 2011 bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium. Hier heeft ze tevens cum laude haar Bachelor of Music afgesloten en heeft ze in 2020 ook haar Master of Music afgerond, met de hoogste onderscheiding. Recent heeft ze een tweede diploma Master of Music behaald met het hoogst mogelijke resultaat aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar ze les kreeg van Aleksandar Madžar.

 

Maxime is een veelzijdige pianiste en geeft regelmatig concerten in zowel binnen- als buitenland, solo maar ook als kamermusicus in verschillende bezettingen. Ze was al te horen in Het Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall Londen, Muziekgebouw aan ’t IJ, De Doelen Rotterdam en op tal van andere grotere en kleinere podia. Naast het spelen van gevarieerde solorecitals heeft Maxime meerdere malen als solist met orkest opgetreden. Zo speelde zij in 2024 het 5de pianoconcert van Beethoven in onder meer de grote zaal van de Kraków Philharmonic (Polen) en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, bracht zij in 2022 het pianoconcert van hedendaags componist T. van de Steeg in première en voerde zij in 2017 Manuel De Falla’s pianoconcert Nights in the Garden’s of Spain uit in de grote zaal van Muziekcentrum Enschede en De Spiegel in Zwolle. Ze was prijswinnaar bij meerdere concoursen, zowel solopiano (o.a. Steinway Pianoconcours en Prinses Christina Concours) als met haar ensembles, heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde pianisten als Boris Berman, Lars Vogt en Pascal Devoyon, en nam deel aan internationale zomercursussen, waaronder The International Holland Music Sessions in Bergen, de Summer Campus in Rostock en de Internationale Mozarteum Sommerakademie in Salzburg.

 

Haar vaste kamermuziek ensembles bestaan momenteel uit een duo met saxofoniste Deborah Witteveen, een pianoduo met pianist Marco Mantovani, een liedduo met sopraan Irene Hoogveld en een duo met celliste Aleksandra Czarnocka. Tevens is ze sinds 2022 pianist bij Vrienden van het Lied. Maxime maakte verder deel uit van de Jonge Meesters Wilp en heeft meegewerkt aan enkele interessante kunstprojecten; als voorbeeld in 2020 de uitvoering van muziektheatervoorstelling ‘Graven’ samen met acteur Greg Nottrot van het Nieuw Utrechts Toneel. Maxime is sinds 2024 correpetitor van de fluitklas van Toon Fret aan de LUCA School of Arts in Leuven en docent piano aan onder andere het Conservatorium van Mechelen. Naast haar muzikale activiteiten studeerde ze in 2019 af voor haar Bachelor Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en in 2020 cum laude voor haar Master Business Administration.

 

Kaarten voor dit concert koopt u vanaf 1 juli 2025  in de boekingsmodule op deze pagina.


20 maart - Ambrosia a capella

Zes zeer ervaren muzikanten die gepassioneerd zingen en streven naar kwaliteit, dat is wat de Nederlandse zanggroep Ambrosia a capella kenmerkt. Met een achtergrond als vocalist, dirigent of componist staat ieder groepslid stevig in de muziekpraktijk. Omdat de zangers allemaal hun eigen expertise meebrengen, is het resultaat een sprankelende muzikale mix en opwindend vocaal vakmanschap waar je vrolijk van wordt.

 

Geniet van Ambrosia's uitdagende jazzstukken en bekende popsongs met verrassende wendingen. Laat je betoveren door het mystieke klankenpalet, speelse improvisaties en indrukwekkende vocale percussie.

Ambrosia a cappella bestaat uit Marko Maresch (bas), Christoph Mac-Carty (bariton), Alfred de Jonge (tenor), Linda Westera (alt), Elke Jansen (mezzo) en Vera Westera (sopraan). De leden zingen grotendeels individueel versterkt om het muzikale palet te verrijken.

De meest smaakvolle zanggroep die je ooit zult meemaken!

 

Kaartverkoop  vanaf 1 juli 2025 via de boekingsmodule op deze pagina.

 

 


Klankenklooster wordt mede mogelijk gemaakt door: