Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e eeuwse Agnietenconvent. In deze laat-gotische panden is nu Museum Elburg gevestigd.
Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Belangrijke deelcollecties zijn stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij.
Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over
uiteenlopende (kunst) historische onderwerpen.
U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel.
Vanaf de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster.
Van het oude stadje Elburg is nog veel bewaard gebleven.
Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen.
De Vischpoort, kazematten en muurhuisje behoren eveneens tot het museum.
Wat lieten de bezoekers recent voor leuke comments achter in het grote Rode Museum Elburg gastenboek? Je vindt dit boek op de grote tafel, direct bij binnenkomst. Een paar van deze geschreven comments verdienen ook online een plekje. Ben jij nu binnenkort ook bij Museum Elburg, laat gerust wat achter in het gastenboek. We vinden het altijd leuk om te horen hoe het bezoek was.
"Zeer de moeite waard, prachtig gebouw." Fam. uit Rijssen.
"Ons zoveelste bezoek aan het museum was weer zeer de moeite waard. Zeker de kleine expositie in de kapel. Succes!" Fam. uit Nunspeet
"Zeer de moeite waard. Prachtig onderhouden." Fam. uit Bergambacht
"Leuk museum en het meest bijzonder is het gebouw. Prachtig! Al die doorkijkjes. Soms net een doolhof." Fam. uit Wijk bij Duurstede
30.10.2024 "What a lovely museum. And so well cared for by such friendly people." Family from Scotland
02.10.2024 "Prachtig museum, heel verrassend! Hartelijk ontvangen door de gastdames, daarvoor hartelijk dank."
H. en W.
17.09.2024 "Mooie overzichtelijke tentoonstelling van de mooie botters." Fam. uit 't Harde
De ‘zes van Elburg’ beelden de zes thema’s uit waarin het museum is ingericht:
- De stadsarchitect van Elburg Arent Thoe Boecop
- Stad met een plan, een non die in het klooster woonde
- Stad van geloof, een beul die doodsvonnissen voltrok
- Stad met recht, een vissersvrouw
- Stad aan het water, een stadsomroeper
- Stad van bedrijvigheid en Stad van weldoeners, uitgebeeld door de Elburgse weldoenster mevrouw Maria Catharina Feith.
Bij ons vindt u een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg. Denk aan rechtspraak met onder meer strafwerktuigen, gilden waarbij het gildenzilver het meest opvalt, aardewerk, meubelen, schilderijen en voorwerpen van de verschillende instituten en instellingen van Elburg. Klik hier voor informatie over onze topstukken uit de collectie "Geschiedenis van het museum".
Agnietenklooster
Museum Elburg huisvest in een van de eerste stenen gebouwen van Elburg,
het vroegere Agnietenconvent. Het klooster is in de loop van de eeuwen meerdere keren ingrijpend verbouwd. U mag de middeleeuwse dubbelkapel en kloostertuin niet missen. Vanaf de verstilde binnenplaats is er uitzicht op de kloostergebouwen.
Vischpoort
De Vischpoort "hét beeldmerk van Elburg" hoort bij het museum. Deze voormalige dichte verdedigingstoren is aan het eind van de 16e eeuw in een poort veranderd. In de Vischpoort ziet u voorbeelden van de verdediging van onze Middeleeuwse stad. Ook worden er soms andere exposities gehouden.
Kazematten
De Kazematten behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van het stadje Elburg en zijn evenals de Vischpoort gedurende de zomermaanden voor publiek toegankelijk. Meer informatie klik hier voor de openingstijden Kazematten.
Muurhuisje
Tot slot hoort het muurhuisje in de Zuiderwalstraat, schuin tegenover de ingang van het museum, eveneens tot een van de locaties van het museum. Hier is te zien onder welke omstandigheden de armste Elburgers zo'n honderd jaar geleden leefden. Voor meer informatie over het muurhuisje Klik hier, en Klik hier voor de openingstijden.
Koopman Johannes Berghuis neemt je mee in Museum Elburg.
Een korte film gemaakt door studenten van Cibap, vakschool voor vormgeving, Zwolle.